Ustanovljeno je »Udruženje građana – Podmorničar« v Tivtu

Po Beogradu, Ljubljani in Puli je tudi Tivat 28. 10.2012 dobil združenje podmorničarjev. Na ustanovni skupščini »Udruženja građana – Podmorničar« v Zbirki pomorskega nasledstva v Porto Montenegro je za prvega predsednika izvoljen upokojeni kapetan bojne ladje Rajko Bulatović, donedavni poveljnik Mornarice Črne Gore in zadnji poveljnik 88. Flotile podmornic. V zahvalnem govoru je spomnil da je jugoslovansko podmorničarstvo rojeno in zamrlo v Tivtu.

»Znano je, da je formiranje podmorničarstva na teritoriji Kraljevine Jugoslavije, SFRJ, SRJ in SCG začelo prav v Tivtu in v Tivtu se je leta 2006 tudi ugasnilo. Sedež podmorničarstva, remont podmornic in največji del ljudi kateri so delali na podmornicah je ostal in živi v Črni Gori, največ v dveh bokeljskih občinah Herceg Novom in Tivtu. Žal mi je da se danes ni moglo odzvati večje število naših pripadnikov, tako da bomo v prihodnosti nadaljevali z delom da ohranimo duh kolektivizma in tradicijo  podmorničartva. Vrata so odprta vsem ljudem ki so bili del podmorničarske tradicije, teh pa je v Tivtu zelo veliko. Od tistih, ki so sodelovali pri remonti, bili del posadk ali pa projektirali podmornice.«  Je na koncu svojega zahvalnega govora rekel Bulatović vsem,  ki so bili prisotni na ustanovni skupščini v Tivtu.

Za sekretarja je bil izbran Stevan Marković, za podpredsednika Milodrag Jelisavac. V Upravni odbor so izbrani še Jordan Jovanović, Mario Crvelin, Momir Soldat i Munib  Fazlić. Nadzorni odbor sestavljajo Dragan Milosavljević, Zoran  Aranđelović in Marino Šreter.

V kratkem bo zaživela tudi njihova internetna stran, tako da bomo lažje kontaktirali in izmenjevali izkušnje, kot tudi spomine.  

 

Tekst: Oman Ljuboslav

Foto: Milodrag Jelisavac