STROKOVNA EKSKURZIJA PODMORNIČARJEV SLOVENIJE NA SEVER NEMČIJE

Člani Društva za ohranjanje podmorniške tradicije - Podmorničarji Slovenije, s sedežem v Pivki, so imeli strokovno ekskurzijo na sever Nemčije v času od 24. 3. 2023 – 29. 3. 2023. Obiskali so več vojaških muzejev, si ogledali kar nekaj podmornic in vojaških plovil ter ostale bojne opreme. Skupina sedmih članov in dveh simpatizerk je bivala v središču Hamburga in se s kombijem dnevno vozila v različna pristanišča na severu Nemčije. Dnevno so si ogledali 2 muzeja v različnih krajih in tako v treh dneh prevozili cca 1500 km.

24. 3. 2023 – let: Brnik-Varšava-Hamburg

25. 3. 2023 - Pristanišče Hamburg in Bremerhaven

 

Pristanišče Hamburg

Spustili so se v notranjost 90,16 m dolge Ruske podmornice U-434 na kateri je plulo 84 mornarjev in je po rekonstrukciji del U-Bootmuseuma Hamburg GmbH od leta 2002. Ogromno, črno pobarvano ogrodje je že od daleč dajalo vtis mogočne podmornice, ob vstopu pa se je razširil, za večino večjih podmornic, značilen vonj po nafti.

 

 https://www.u-434.de/en/u-boat-museum.html

 

Bremerhaven

Lepo sivo pobarvana podmornica, zlita z okolico, z imenom »Wilhelm Bauer« je del muzeja Deutsches Schifffahrts Museum Bremerhaven. Elegantnega izgled od zunaj in od znotraj in z boljšo tehnologijo in izdelavo, dolžine 67,1 m. Zgrajena je bila med letom 1944 in 1945. V njej je lahko bilo največ 52 članov posadke

.

  https://www.dsm.museum/

 

26. 3. 2023 – Bremen in Wilhelmshaven

Mogočna betonska stavba Valentin na reki Weser v bremenskem predmestju Rekum, je bila zgrajeno za zaščito nemških podmornic med drugo svetovno vojno in za njihova popravila. Tovarna se je gradila od leta 1943 do marca 1945. Zaradi zračnih napadov je bila poškodovana, do konca vojne še nedokončana in nikoli v uporabi.

Ogled je bil možen le od zunaj, ker je bila zgradba za notranji ogled že zaprta. Mogočna stavba, ki so jo večinoma gradili zaporniki (v času gradnje jih je umrlo čez 1000) pušča obiskovalca brez besed.

 

https://www.denkort-bunker-valentin.de/startseite.html

 

Wilhelmshaven 

V Deutsches Marinemuseumu v Wilhelmshavenu se je skupina zadržala več ur in si navdušeno ogledovala muzejsko gradivo iz 1. in 2. svetovne vojne. Ogledati si je bilo možno podmornico U 10, dolžina 43,79 m za 22 članov posadke ter ostala velika vojna plovila (križarko, minolovce, podvodne mine ...). Minenjagdboot M 1077 “Weilheim«, S71 “Gepard”, Lenkwaffenzerstörer D 186 “Mölders” in še veliko pripomočkov za boj na in pod morsko gladino.

 

https://www.marinemuseum.de/

 

27. 3. 2023 - Fehmarn in Laboe

Fehmarn

 

V U-boot-museum Fehmarn je bila na ogled podmornica U11 z več torpednimi cevmi, dolga 45,7. V nje je lahko plulo 21 mornarjev.

 

 https://www.ostsee-u-boot.de/

 

Najprej si je skupina ogledala podmornico U 995, dolžine 67,10 m za 40 – 56 mornarjev s torpednimi cevmi spredaj in zadaj.

Potem so se napotili v stavbo Laboe Naval Memoriala. Začela se je graditi leta 1927 in bila dokončana leta 1936. Prvotno je bila namenjena spominu na mrtve marince Kaiserliche v prvi svetovni vojni, po letu 1945 pa so dodali mrtve v drugi svetovni vojni Kriegsmarine.

Laboe Naval Memorial je 72 m visoka stavba, ki jo je projektiral Gustav Avgust Munzer in je nekaj posebnega. Na ozkem vrhu ima dve razgledni plošči iz katerih lahko vidiš daleč naokoli. V lepem vremenu tudi obalo Danske.

 

 https://deutscher-marinebund.de/

 

28. 3. 2023 - vrnitev

ZAHVALA

Odlično pripravljena in brezhibno izvedena strokovna ekskurzija v organizaciji gospoda Janeza Baša, se je zaključila z letom Hamburga - Varšave - Brnik. Lepo je bilo. Prijeto druženje, za nekatere obnova znanja, za druge popolnoma nov pogled na tovrstno orožje, je pustilo pri vseh nepozaben vtis. Razpoloženja ni zmotilo muhasto spomladansko vreme z dežjem ter snegom in ne hladen veter iz Baltika, ki je za sever Evrope tako značilen. Skupne večerje v gostilni kjer je stregel natakar po rodu Srb in s skupino malo »poprićal« je vsem pričaral občutek domačnosti. V tujini je lepo slišati znano besedo.

 

Hvala organizatorju in udeležencem za nepozaben »potop«.

 

 Tekst: Irena Podgrajšek

Foto. Arhiv Društva podmorničar