STROKOVNI OBISK PRI ENOTI SV - 430. MOD

V četrtek 01.10.2009 smo v organizaciji ZSČ, SV in Društva za ohranjanje podmorniške tradicije – Podmorničar,  izvedli  vojaško strokovno ekskurzijo članov društva »Podmorničar«, pri 430. Mornariškem divizionu SV v »Vojašnici slovenski pomorščaki« v Ankaranu. Ekskurzije se je udeležilo 12 članov in 2 gosta .Bil je lep, sončen jesenski dan.

Poveljnik 430. MOD, kapetan fregate mag. Andrej Androjna nam je predstavil kratko zgodovino enote, namen in dosedanje uspehe, ki jih je enota zabeležila v času svojega obstoja. Svojo, odlično, predstavitev je podprl s fotografijami in prikazi tako, da smo dobili celovito predstavo o delovanju mornariškega diviziona.

V imenu društva se je poveljniku za izčrpno predstavitev zahvalil namestnik predsednika Ivan Jesenik. Vsem prisotnim je prenesel pozdrave  predsednika ZSČ gospoda Miha Butare, ki se je zaradi nujnih službenih obveznosti opravičil , prav tako je prenesel pozdrave ostalih članov, ki se zaradi službenih in drugih obveznosti niso mogli udeležiti ekskurzije. Seznanil je prisotne, da je prihod male podmornice na tla Republike Slovenije zelo blizu. Povedal je, da društvo aktivno zbira gradiva in eksponate s področja podmorničarstva in pomorstva, sodeluje s pomorskimi muzeji in tako utrjuje dejstvo, da smo bili in smo pomorski narod z bogato tradicijo. To tradicijo odlično nadaljujejo pripadniki 430.MOD. Gospod Jesenik je potem zaprosil  poveljnika Enote, da sodeluje pri svečani podelitvi članskih izkaznic prisotnim članom društva Podmorničar, kar je poveljnik z veseljem sprejel.

Namestnik predsednika društva je povabil gospoda Kočevar Cirila,da svečano podeli članske izkaznice društva, saj ima med vsemi našimi člani najdaljši staž , kot aktivni podmorničar. To odločitev je soglasno sprejel  Upravni odbor v razširjeni sestavi, na sestanku dne 15.09.2009.

Po končani podelitvi smo se lotili vojaške malice in se pri tem seveda spominjali nekdanjih malic na podmornicah, ko smo » udrihali« po prepečencu, konzervah in temni čokoladi. Ja, in mladi smo bili. Pred vhodom v kasarno smo napravili skupinsko fotografijo.

Po ogledu in odlični predstavitvi moderne potapljaške in druge podvodne opreme smo se z avtobusom odpravili v Koper na ogled vojaške ladje Ankaran. Na ladji smo se takoj počutili domače in hitro smo vzpostavili strokovne pogovore z mladimi, vendar zelo prijaznimi, člani posadke. Ob pogonskih motorjih, v trupu ladje, ni bilo konca pogovorov o tehničnih izvedbah, tako na površinskih ladjah, kot na podmornicah. Bilo je videti, da smo tudi mi, stari pomorščaki, zanimivi sogovorniki, današnjim mladim pomorcem, ki nadaljujejo pomorsko tradicijo in so vsekakor več kot dostojni naši nasledniki. Posadka plovila nam je izčrpno predstavila karakteristike in sposobnosti plovila. Po končanem ogledu je sledilo še eno skupinsko fotografiranje.

Ponudila se nam je priložnost in nenačrtovano smo obiskali tudi Muzej podvodnih dejavnosti v Piranu. Ogledali smo si razstavo na temo podmorničarstva in delovnega potapljanja v slovenskih vodah. V muzeju so nam povedali in obljubili, da bodo razstavo na temo podmorničarstva razširili in dali na ogled vse dokumente in eksponate, ki so jih muzeju darovali naši člani.

Na koncu ekskurzije smo opravil kratko analizo in skupni zaključek je bil, da je bila zelo uspešna, za kar se moramo zahvaliti PSSV G-6, za odobritev izvedbe ekskurzije, Poveljstvu za zagotovitev prevoza z avtobusom od Maribora do Ankarana in nazaj ter seveda ZSČ za pravočasno izdelane članske izkaznice društva ter kritje stroškov vojaške malice, za kar se je še posebej potrudil sekretar ZSČ, gospod Janko Ljubič in še enkrat kapetanu fregate mag. Andreju Androjni za prisrčen sprejem v enoti. Tudi gospodu Sajič Zlatku , direktorju Muzeja za podvodne dejavnosti, se zahvaljujemo za povabilo brezplačnega ogleda razstave, kakor tudi gospodični Doris za odlično predstavitev eksponatov.

Upravni odbor  društva